Do przygotowania proteinowego sernika potrzebne będą;
– 2 jogurty naturalne po 500g – 1,5% tł.
– pół szkl. mleka,
– 40g żelatyny,
– słodzik- dodałam 5 łyżeczek stewii – to oczywiście wg uznania,
– kilka kropli aromatu waniliowego,
– 40g odżywki białkowej- waniliowej,
– do dekoracji kilka truskawek, łyżka płatków migdałowych, kilka plasterków suszonego kokosa,
Mleko podgrzewamy (nie może być za gorące, ponieważ żelatyna nie rozpuści się, zrobią się grudki). Do mleka dodajemy żelatynę i słodzik mieszamy, aż się rozpuści.
Jogurty przelewamy do miski, dodajemy aromat, odżywkę i miksujemy przez chwilę. Następnie do masy jogurtowej wlewamy mleko z rozpuszczoną żelatyną i znowu miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Przekładamy na blachę i wstawiamy do lodówki na ok 2h.