Przepis na pasztet jest bardzo prosty. A dzięki głównemu składnikowi czyli cukinii dostarczymy organizmowi witamin C, B1 i karotenu. Cukinia ma także właściwości odkwaszające i przyśpieszające metabolizm. A przede wszystkim jest mało kaloryczna i dostępna w sklepach przez cały rok.
A oto przepis:
– 3 średniej wielkości cukinie ( użyłam dwóch zielonych i żółtej),
– 4 jajka,
– szkl. otrąb żytnich,
– 2 cebule,
– ¼ szkl. oliwy,
– przyprawy ; sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, ewentualnie inne ulubione.
Cukinie starłam na tarce o dużych oczkach. Odsączyłam z nadmiaru wody. Cebulę pokroiłam i podsmażyłam przez chwilę. Następnie połączyłam ze sobą wszystkie składniki. Masę przełożyłam na blachę- (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia) i piekłam przez ok godziny w 180 stopniach.