Prosty niedrogi przepis do przygotowania w 20 minut. A w środku dużo wartościowego białka, mało tłuszczu i zdrowe węglowodany złożone, w postaci makaronu pełnowartościowego.
Składniki na 4 porcje;
– 500kg mielonego fileta z indyka,
– 2 cebule,
– ząbek czosnku,
– 3 łyżki otrębów owsianych,
– jajko,
– 500ml sosu pomidorowego- użyłam z dodatkiem chili
– łyżeczka przyprawy włoskiej,
– sól,
– 200g makaron pełnoziarnistego,
– łyżka oleju rzepakowego,
– pomidorki koktajlowe,
– natka
Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Mięso doprawiamy, dodajemy jajko, otręby i połowę podsmażonej cebulki z czosnkiem. Formułujemy kulki. Do garnka wlewamy sos pomidorowy z pozostałą cebulą (jeśli jest za kwaśny można dodać łyżeczkę cukru). Kuleczki wkładamy do sosu i gotujemy przez ok 10 minut.
Makaron gotujemy al dente