Sałatki te są bardzo proste do zrobienia. Szczególnie dla osób nie lubiących spędzać dużo czasu w kuchni. Dobre rozwiązanie jako posiłek np. na kolację. Zawsze można taką sałatkę przygotować wcześniej i zabrać np. do pracy- tak, żeby uniknąć podjadania niezdrowych przekąsek.
Warzywa i dodatki w tych sałatkach to źródłem wielu witamin, które są dużo łatwiej przyswajalne przez organizm, niż te w tabletkach.
Sałatka z tuńczykiem:
– pół opakowania mieszanki sałat,
– puszka tuńczyka w sosie własnym,
– jajko ugotowane na twardo,
– kilka pomidorów koktajlowych,
– pół niedużej papryki -żółtej
– 3 rzodkiewki pokrojone w plasterki,
– cebula pokrojona w piórka,
– 30g makaronu pełnoziarnistego ugotowanego al dente,
– sałatkę polałam łyżką oleju lnianego,
Sałatka z krewetkami:
– sałata roszponka,
– kilka czarnych oliwek,
– 6 pomidorów koktajlowych,
– cebula,
– 100g krewetek ( krewetki posmarowałam rozdrobnionym czosnkiem, doprawiłam solą i pieprzem. Potem podsmażyłam na bardzo małej ilości oleju rzepakowego),
– łyżeczka czarnego sezamu,
– łyżka oliwy z oliwek,
Sałatka z łososiem:
– mieszanka sałat,
– 100g łososia ( łososia doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem cytrynowym i smażyłam na patelni grillowej)
– pomidorki koktajlowej,
– 3 rzodkiewki,
– czerwona cebula,
– czarne oliwki,
– pół czerwonej papryki,
– łyżeczka płatków migdałowych,
– łyżka oleju z orzechów włoskich,
Ania ja chce taką żonę! Zmotuwuje, ugotuje,wymyśli smacznie i zdrowo ach… Rozmarzylam się
Jolanta Majchrzyk Jolu jesteś cudowna