Stek z wołowiny na liściach rukoli

stek wołowy

Czy wiecie, że taki wołowy stek posiada bardzo dużo żelaza, które jest kilka razy lepiej wchłaniane przez nasz organizm, niż żelazo z produktów roślinnych. Dobrze jest łączyć wołowinę  z warzywami zawierającymi witaminę C – dzięki temu jeszcze bardziej zwiększymy przyswajalność tego składnika mineralnego.

A oto składniki:

– 180g chudej wołowiny zadniej bez kości,

– rukola,

– kilka pomidorów koktajlowych,

– ¼ granatu,

– sól, pieprz cytrynowy, czosnek kolorowy ( czosnek granulowany)

– łyżeczka słodkiego sosu sojowego- Ketjap Manis,

Mięso 1h przed grillowaniem wyjmujemy z lodówki, doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem.

Rozgrzewamy patelnie grillową smarujemy odrobiną oleju rzepakowego i smażymy steki, po kilka minut z obu stron ( długość smażenia jest uzależniona od tego jaki chcecie mieć stopień wysmażenia mięsa). Ja smażyłam po 5 min z obu stron- lubię dobrze wysmażone. Mięso delikatnie zdejmujemy z patelni- nie nakłuwamy po to, aby soki nie wypłynęły i odkładamy na kilka minut, żeby odpoczęło. Wtedy będzie bardziej soczyste. Można go przykryć folią aluminiową, aby nie wystygło.

Na talerz kładziemy rukolę, pomidory, ziarna granatu i polewamy słodkim sosem sojowym. Na wierzchu układamy mięso.

W tej porcji znajduję się ok 273 kcal

Białko- 42g

Węglowodany- 15g

Tłuszcze- 5g

Ten wpis został opublikowany w kategorii diet, dinner. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Stek z wołowiny na liściach rukoli

  1. I like the helpful info you provide for your articles. I will bookmark your blog and check once more right here regularly. I’m quite sure I’ll learn lots of new stuff right right here! Good luck for the following!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.