Stek z wołowiny na liściach rukoli

stek wołowy

Czy wiecie, że taki wołowy stek posiada bardzo dużo żelaza, które jest kilka razy lepiej wchłaniane przez nasz organizm, niż żelazo z produktów roślinnych. Dobrze jest łączyć wołowinę  z warzywami zawierającymi witaminę C – dzięki temu jeszcze bardziej zwiększymy przyswajalność tego składnika mineralnego.

A oto składniki:

– 180g chudej wołowiny zadniej bez kości,

– rukola,

– kilka pomidorów koktajlowych,

– ¼ granatu,

– sól, pieprz cytrynowy, czosnek kolorowy ( czosnek granulowany)

– łyżeczka słodkiego sosu sojowego- Ketjap Manis,

Mięso 1h przed grillowaniem wyjmujemy z lodówki, doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem.

Rozgrzewamy patelnie grillową smarujemy odrobiną oleju rzepakowego i smażymy steki, po kilka minut z obu stron ( długość smażenia jest uzależniona od tego jaki chcecie mieć stopień wysmażenia mięsa). Ja smażyłam po 5 min z obu stron- lubię dobrze wysmażone. Mięso delikatnie zdejmujemy z patelni- nie nakłuwamy po to, aby soki nie wypłynęły i odkładamy na kilka minut, żeby odpoczęło. Wtedy będzie bardziej soczyste. Można go przykryć folią aluminiową, aby nie wystygło.

Na talerz kładziemy rukolę, pomidory, ziarna granatu i polewamy słodkim sosem sojowym. Na wierzchu układamy mięso.

W tej porcji znajduję się ok 273 kcal

Białko- 42g

Węglowodany- 15g

Tłuszcze- 5g

Ten wpis został opublikowany w kategorii diet, dinner. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Stek z wołowiny na liściach rukoli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *