Sałatka z kurczakiem

sałatka z kurczakiem

Dziś w mojej diecie dominuje filet z kurczaka. Mięso, ulubione przez sportowców- w 100g znajduje się, aż 21,5g białka i niecałe 2g tłuszczu. Oni naprawdę wiedzą co jeść, żeby utrzymać dobrą formę. Warto to mięso wdrożyć do swoich posiłków.

Filety z piersi kurczaka można przygotować na wiele różnych sposobów, żeby dobrze smakowało. Przede wszystkim, przyczynia się do redukcji naszej tkanki tłuszczowej.

Dziś w formie pieczonej w towarzystwie warzyw i orzechów:)

Składniki na 2 porcje:

– filet z kurczaka (ok 300g),

– mieszanka sałat,

– 1 mała papryka,

– 8 pomidorów koktajlowych,

– pól cebuli,

– ząbek czosnku,

– 10 g orzechów piniowych,

– 1 łyżka oliwy z oliwek,

– 0,5 łyżeczki kremu balsamicznego,

– sól, pieprz, zioła prowansalskie,

Filet myjemy, oczyszczamy z błonek. Posypujemy ulubionymi przyprawami i czosnkiem, a potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez 20- 25 minut. Ja najczęściej piekę w naczyniu żaroodpornym lub w worku do pieczenia- wtedy filet nie jest suchy. Można, też mięso posmarować odrobiną oliwy, zanim posypiemy przyprawami.

Sałatę przekładamy na talerz, dodajemy resztę pokrojonych warzyw. Mięso kroimy na plasterki, układamy na sałacie. Orzechy piniowe prażymy na rozgrzanej suchej patelni (wtedy wydobędą z siebie wspaniały aromat i smak) i posypujemy nimi sałatkę. Na koniec polewamy oliwą i kremem balsamicznym. Można, również dodać 50g makaronu pełnoziarnistego, żeby było bardziej sycące.

Smacznego!

W jednej porcji znajduję się ok 267 kcal (bez makaronu)

Białko- 36,5g

Węglowodany- 10g

Tłuszcze- 9g

Ten wpis został opublikowany w kategorii diet, salads. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Sałatka z kurczakiem

  1. wygląda smakowicie ! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.