Pasztet z cukinii

pasztet z cukinii

Przepis na pasztet jest bardzo prosty. A dzięki głównemu składnikowi czyli cukinii dostarczymy organizmowi witamin C, B1 i karotenu. Cukinia ma także właściwości odkwaszające i przyśpieszające metabolizm. A przede wszystkim jest mało kaloryczna i dostępna w sklepach przez cały rok.

cukinia

A oto przepis:

– 3 średniej wielkości cukinie ( użyłam dwóch zielonych i żółtej),

– 4 jajka,

– szkl. otrąb żytnich,

– 2 cebule,

– ¼ szkl. oliwy,

– przyprawy ; sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, ewentualnie inne ulubione.

Cukinie starłam na tarce o dużych oczkach. Odsączyłam z nadmiaru wody. Cebulę pokroiłam i podsmażyłam przez chwilę. Następnie połączyłam ze sobą wszystkie składniki. Masę przełożyłam na blachę- (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia) i piekłam przez ok godziny w 180 stopniach.

pasztet1

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii diet, home, snack&dessert. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.