Omlet w kilku odsłonach

omlet sciagniety

Omlet na jeden z moich ulubionych posiłków, jest prosty, szybki w przygotowaniu i można go zrobić na wiele ciekawych sposobów.    

Omlet, który przygotowuje składa się z tzw. bazy czyli:

– 2 jajek,

– 3,4 łyżki otrębów owsianych, lub płatków owsianych, albo mąki orkiszowej,

– 100 ml mleka,

– odrobina oliwy do posmarowania patelni,

– sól, pieprz, lub jeśli jest na słodko to ulubiony słodzik- ja dodaje stewii, lub ksylitolu

Zawsze wlewam przygotowaną masę na dobrze rozgrzaną patelnie, na maksymalny gaz na ok minutę, potem zmniejszam na minimalny i smażę przez kilka minut, aż jajko się zetnie. W międzyczasie podważam łopatką brzegi omleta, żeby ta rzadka masa wpłynęła pod spód.

Poniżej kilka propozycji na omlet:

  • Dodatki; cebula, 4 pieczarki ( wcześniej podsmażone na odrobinie oliwy), szczypiorek

SONY DSC

 

  • Dodatki; łyżka masła orzechowego, jagody goji, kilka orzechów

omlet2

 

  • Dodatki; kilka truskawek, pół banana, łyżka masła orzechowego, do smażenia użyłam oleju kokosowego, ulubiony słodzik, odrobina gorzkiej czekolady

omlet4

 

  • Dodatki; szpinak ( wcześniej podduszony z dodatkiem czosnku) , 50g pieczonego fileta z kurczaka

omlet

 

  • Dodatki; pół czerwonej papryki, cebula, 3 pieczarki (podduszone wcześniej) szczypiorek

omlet

Ten wpis został opublikowany w kategorii home. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.