Uwielbiam mięso, tak porcja dobrego „stejka”:) to coś dla mnie. Choć przyznam się , ze jako nastolatka miałam przygodę z bycia „zagorzałą wegetarianką” i uparcie przez rok nie jadłam produktów mięsnych wierząc, że dzięki temu schudnę, dlaczego? Hmm bo chciałam lepiej wyglądać, bo ktoś w tv powiedział, że tylko tak można schudnąć, bo wyczytałam w bzdurnych gazetach, że na diecie powinno się jeść tylko jabłka i ryż. Teraz, aż sama w to nie wierze, ale swoją drogą, dzięki temu dostrzegam jak media potrafią wywierać ogromny wpływ na nastolatki, niestety często negatywny. Ale na szczęście w porę zrozumiałam, że to nie jest dla mnie.
A teraz w diecie najczęściej wykorzystuje mięso kurczaka , indyka (filety z piersi) i chudej wołowiny. Jest ono świetnym źródłem cennego dla nas białka, ma mało tłuszczu i dobrze smakuje. Bardzo ważny dla mnie, podczas przygotowywania posiłków jest CZAS. Nie mogę sobie pozwolić na to, żeby spędzać pół dnia w kuchni. Dlatego też, często wymyślam posiłki, które są szybkie i proste w przygotowaniu-dzięki, którym pozbywam się zbędnych kg…
Dziś na obiad zrobiłam spaghetti w wersji light oczywiście:)
A poniżej przepis:
Spaghetti ( przepis na 2 porcje):
– 100 g makaronu pełnoziarnistego,
– 300 g zmielonego fileta z indyka,
– łyżka oleju,
– cebula,
– ząbek czosnku,
– papryka czerwona,
– pół puszki pokrojonych pomidorów ,
– sół, pieprz, oregano, ewentualnie inne przyprawy wg uznania,
Na patelni podgrzewam olej, (do smażenia używam bardzo małych ilości oleju rzepakowego, który rozsmarowuje silikonowym pędzlem), dodaje mięso i smażę przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż będzie gotowe. Doprawiam przyprawami. Następnie na drugiej patelni (posmarowanej olejem) podsmażam pokrojoną cebulę z czosnkiem i pozostałymi warzywami, do których dolewam odrobinę wody, podgrzewam do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Potem łącze te składniki ze sobą, a na końcu dodaje pomidory z puszki. Tak przygotowane mięso podaję z ugotowanym al dente makaronem pełnoziarnistym.
W jednej porcji znajduje się ok 340 kcal,
Białko- 37,9 g
Węglowodany- 41 g
Tłuszcze- 4,72 g