Kuleczki z indyka

kotlety z indyka

   Prosty niedrogi przepis do przygotowania w 20 minut. A w środku dużo wartościowego białka, mało tłuszczu i zdrowe węglowodany złożone, w postaci makaronu pełnowartościowego.

Składniki na 4 porcje;

– 500kg mielonego fileta z indyka,

–  2 cebule,

– ząbek czosnku,

– 3 łyżki otrębów owsianych,

– jajko,

– 500ml sosu pomidorowego- użyłam z dodatkiem chili

– łyżeczka przyprawy włoskiej,

– sól,

– 200g makaron pełnoziarnistego,

– łyżka oleju rzepakowego,

– pomidorki koktajlowe,

– natka

 Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Mięso doprawiamy, dodajemy jajko, otręby i  połowę podsmażonej cebulki z czosnkiem. Formułujemy kulki. Do garnka wlewamy sos pomidorowy z pozostałą cebulą (jeśli jest za kwaśny można dodać łyżeczkę cukru). Kuleczki wkładamy do sosu i gotujemy przez ok 10 minut.

Makaron gotujemy al dente

zdjecie 1 zdjecie 2 zdjecie 3 zdjecie 4

Ten wpis został opublikowany w kategorii diet, dinner, home. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.