Chude mięso jest nierozłącznym elementem menu osób, które pragną stracić na wadze. Najczęściej wybieranym mięsem jest pierś z kurczaka- ze względów na niską zawartość tłuszczu (w 100g- jest go tylko ok 2g), a bardzo dużą zawartość białka (100g- jest aż 21,g białka)
Koleżanką, którą ostatnio poczęstowałam pieczoną piersią z kurczaka, była bardzo zaskoczona, tym że pierś może być, aż tak soczysta. Dziś podzielę się z Wami, tym w czym najczęściej piekę chude mięso.
Kiedyś natknęłam się na ciekawą formę silikonową, a w związku z tym, że lubię testować nowoczesne gadżety w kuchni postanowiłam ją kupić i wypróbować.
Forma, którą kupiłam jest firmy Lekue, producent przedstawia ją w ten sposób:
- Naczynie żaroodporne, hermetyczne i bardzo wygodne. Silikonowe naczynie do gotowania, pieczenia mięsa, ryb, warzyw i owoców w sosie własnym.
- Pozwala przygotować zdrowe potrawy bez tłuszczu, z zachowaniem wszystkich składników mineralnych odżywczych, a także smaku i aromatu potrawy.
- Naczynie dodatkowo jest wyposażone w wewnętrzną, wyjmowaną wkładkę-tacę, na której można nałożyć składniki – wówczas woda i soki wydzielające się podczas gotowania czy rozmrażania spływają przez otwory w tacy na dno naczynia i pozostają z dala od potraw.
- Silikon jest materiałem odpornym na wysokie temperatury.
Co mogę powiedzieć podsumowując producenta?- to tylko i wyłącznie potwierdzić jego słowa. Rewelacyjnie sprawdza się podczas użytkowania, mięso szybko się piecze – żeby upiec 100g kurczaka wystarczy już ok 9-10 min (w 200st.) Jestem jak najbardziej na tak i mogę polecić tą silikonową formę osobom, które często korzystają z piekarnika i chcą, żeby potrawy były soczyste i smaczne. Kupując taką formę-warto zainwestować w dobrej jakości silikon.
Filet, który jest na zdjęciu pluskał się przez kilka godzin w marynacie ze;
– świeżego majeranku,
– czosnku,
– szczypcie soli, pieprzu cytrynowym
– 2 łyżkach sosu teriaky,
– łyżce oliwy,