Indyk z dzikim ryżem

indyk

Dziki ryż jest bardzo dobrym zamiennikiem ryżu białego, ze względu na większą zawartość białka i śladowe ilości tłuszczu. Charakteryzuje się ciekawym orzechowym aromatem, jak również długimi , ciemnymi ziarnami. Często dodaje go do dań mięsnych jak również sałatek.

Dziś dziki ryż zrobiłam z mielonym indykiem i wyszedł zdrowy dietetyczny obiad.

Składniki na 2 posiłki;

– 300g mielonego fileta z indyka,

– cebula,

– średnia cukinia żółta,

– ząbek czosnku,

– 8 pieczarek,

– 100g dzikiego ryżu,

– łyżka oleju rzepakowego,

– pieprz, sól do smaku

Czosnek i cebulę podsmażamy, dodajemy mięso. Smażymy ok 10 min, potem dodajemy pokrojoną cukinię i pieczarki. Dusimy przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy dziki ryż przez ok 25 min. Po ugotowaniu wszystko ze sobą łączymy i gotowe.

Ten wpis został opublikowany w kategorii diet, dinner, home. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.