Dziki ryż jest bardzo dobrym zamiennikiem ryżu białego, ze względu na większą zawartość białka i śladowe ilości tłuszczu. Charakteryzuje się ciekawym orzechowym aromatem, jak również długimi , ciemnymi ziarnami. Często dodaje go do dań mięsnych jak również sałatek.
Dziś dziki ryż zrobiłam z mielonym indykiem i wyszedł zdrowy dietetyczny obiad.
Składniki na 2 posiłki;
– 300g mielonego fileta z indyka,
– cebula,
– średnia cukinia żółta,
– ząbek czosnku,
– 8 pieczarek,
– 100g dzikiego ryżu,
– łyżka oleju rzepakowego,
– pieprz, sól do smaku
Czosnek i cebulę podsmażamy, dodajemy mięso. Smażymy ok 10 min, potem dodajemy pokrojoną cukinię i pieczarki. Dusimy przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy dziki ryż przez ok 25 min. Po ugotowaniu wszystko ze sobą łączymy i gotowe.