Faszerowana papryka

papryka faszerowana

Idealny posiłek na zdrowy, pełnowartościowy obiad.

Z poniższych składników wyszło mi 6 porcji- także, zapas jedzenia na kilka dni.

Można bez problemu ją podgrzewać.

Składniki;

– 3 duże, w miarę równe czerwone papryki,

Farsz;

– 500g mielonego fileta z indyka,

– 2 cebule,

– 2 ząbki czosnku,

– 6 pieczarek,

– 5 suszonych pomidorów,

– pół papryki,

– jedna średnia cukinia,

– opakowanie sera mozzarella,

– ok 200g pęczaku,

– koperek, natka,

– 100 ml pomidorów krojonych bez skóry (użyłam tych w kartonie),

– sól, pieprz, przyprawa do kuchni włoskiej,

– 2 łyżki oleju rzepakowego,

Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oleju. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, cukinie, pół papryki, suszone pomidory. Kiedy wszystkie składniki się podduszą dodajemy mięso i jeszcze smaży przez jakieś 10- 15min. Na końcu dodałam pomidory i ugotowany wcześniej pęczak. Farsz doprawiłam do smaku i posypałam świeżymi ziołami.

Paprykę oczyszczamy i kroimy na pół. Nakładamy farsz. Na każdej porcji kładziemy plasterek mozzarelli. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy paprykę. Pieczemy paprykę 20-25 min w 170 stopniach, aż będzie miękka.

Ten wpis został opublikowany w kategorii diet, dinner, home. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Faszerowana papryka

  1. Marta pisze:

    Aniu, od kilku dni regularnie zaglądamy z mamą do Twojego bloga. Wypróbowałyśmy już kilka z Twoich przepisów, potrawy są bardzo smaczne. a przede wszystkim Ty wyglądasz ślicznie. Gratulujemy! M. Szczepańska, B.Latuszek

  2. B. Latuszek pisze:

    Papryka zrobiona , jest pycha.

  3. kabza pisze:

    wonderful publish, very informative. I’m wondering why the opposite specialists of this sector do not realize this. You must continue your writing. I’m sure, you’ve a huge readers’ base already!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.