Domowy humus

humus

Pasta humus cieszy się coraz większym powodzeniem, ze względu na swój smak i wartości odżywcze. Jest dobrym posiłkiem dla osób chcących odchudzać się w zdrowy sposób. Doskonały zamiennik mięsa.

Ta pasta z ciecierzycy świetnie smakuję w połączeniu z pełnoziarnistym pieczywem, czy waflami ryżowymi. Bardzo lubiana przez wegetarian, ponieważ dostarcza naszemu organizmowi dużo wartościowego białka, magnezu, błonnika, żelaza, czy potasu.

Przygotowanie humusu jest bardzo proste. Urozmaiciłam smak mojego humusu dodając do niego grillowanego bakłażana.

Składniki;

– puszka ciecierzycy w zalewie,

– 1 ząbek czosnku,

– 4 łyżki sezamu,

– pół bakłażana,

– łyżka oleju sezamowego,

– sól

Ciecierzycę odsączamy (można zostawić odrobinę zalewy i dodać jeśli pasta będzie za sucha). Bakłażana grillujemy, po minucie z obu stron. Sezam prażymy na rozgrzanej patelni. Następnie wszystkie składniki miksujemy ze sobą.

Dodam jeszcze, że w sklepie 200g takiej pasty kosztuje  średnio od 12-15 zł. Koszt domowej pasty to ok 7zł i wyjdzie jej dużo więcej.

Ten wpis został opublikowany w kategorii diet, home, snack&dessert. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Domowy humus

  1. Natalia Szulc pisze:

    zapraszam również na mój fanpage http://www.facebook.com/healthyfood16 pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.