Zrobiłam to danie dziś na obiad i jest to doskonały przepis dla zabieganych osób, chcących schudnąć, a przy okazji smacznie zjeść.
Do przygotowania naleśników potrzebne będą poniższe składniki:
– 1 jajko,
– 3/4 szkl mleka,
– 1/4 szkl wody gazowanej (będą bardziej puszyste)
– 1 szkl mąki razowej (użyłam żytniej typu 2000)
– 2 łyżki siemienia lnianego w ziarnach,
– odrobin ziół prowansalskich i soli
Jajko wymieszałam z przyprawami i dodawałam stopniowo kolejne składniki. Naleśniki smażyłam na patelni teflonowej.
Farsz naleśnikowy:
– 400 zmielonego filet a z indyka,
– cebula,
– kilka pieczarek,
– pół papryki,
– odrobina papryczki chili (wg uznania),
– pół puszki czerwonej fasoli,
– 100 ml sosu pomidorowego,
– sól, dodałam również szczyptę „przyprawy do kuchni włoskiej”
Cebulę podsmażyłam z pieczarkami na odrobinie oliwy. Następnie dodałam mięso, paprykę, fasolkę i sos. Przygotowanie farszu to dosłownie kilkanaście minut.
Naleśniki przekładamy przygotowanym farszem i gotowe. Wystarczy na 2,3. Uwaga baaardzo sycące:)