Ciekawy pomysł na śniadanie, dodaje energii i na długo zaspokaja głód.
Do przygotowania ich użyłam;
– 1 szklanki płatków owsianych górskich,
– 5 łyżek kakao,
– 5 łyżek mąki orzechowej ( można zrobić samemu mieląc ulubione orzechy),
– 1 łyżka oleju orzechowego ( lub kokosowego- rozpuszczamy go wcześniej)
– 3 łyżki syropu klonowego, lub miodu
– 2 łyżeczki stewii ( ale to oczywiście wg uznania)
– 4 pokrojone suszone śliwki,
– 1 łyżeczka cynamonu
Płatki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, aż zmiękną. Następnie przekładamy wszystko do miski i łączymy ze sobą wszystkie składniki. Najlepiej użyć do tego miksera, lub ręki. Formułujemy kulki i obtaczamy w kakao, mące orzechowej, czy np. wiórkach kokosowych. Tu tak naprawdę można kombinować z różnymi składnikami, dobrze też smakują posypane odżywką białkową.
Po zrobieniu wszystko wkładamy do lodówki na min godzinę. Często przygotowuję je wieczorem, a rano są idealne na śniadanie dla zabieganych.
Wielkie gratulacje 🙂 Jesteś niesamowita! Podziwiam. Mam do Ciebie pytanie- co jeść pracując 2 razy w tygodniu na nocną zmianę? W dzień nie odsypiam, strasznie taka praca mnie roztuczyła 😉 Po nocy rzucam się na jedzenie. Czasem po obiedzie muszę zjeść coś słodkiego bo nie dam rady. Jak zahamować wilczy głód na słodycze? Co jeść w nocy? Jak rozłożyć kaloryczność?
Pozdrawiam