Kasza jaglana rewelacyjnie odkwasza nasz organizm, dzięki czemu jesteśmy mniej zmęczeni, czujemy się lżej i zdrowiej. Jest to królowa wszystkich kasz, także zachęcam do uwzględniania jej w codziennej diecie, chociażby dlatego, że jest bardzo tania.
Składniki do przygotowania ciasta;
– 250 g kaszy jaglanej ( gotujemy)
– 300 g białego sera-najlepiej chudy, lub półtłusty,
– 3 jajka,
– 2 łyżki jogurtu greckiego,
– 2 miarki odżywki białkowej ( dodałam smak truskawkowo-lodowy)
– 200g truskawek,
– do posłodzenia ; stewia/ ksylitol, lub słodzik
Kaszę jaglaną płuczemy i przelewamy wrzątkiem (dzięki temu zniwelujemy jej gorzki smak). Gotujemy w proporcji 1;2.
Po wystudzeniu przekładamy do miski, razem z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę.
dodajemy stewię w ilości wg uznania.
Przekładamy na blachę.
Na wierzchu układamy truskawki .
+Pieczemy w temp 170 st, ok 50 min. Tu proszę zerkać do piekarnika, bo może upiec się troszkę wcześniej.
Dbamy o odpowiednią ilość truskawek, żeby potem nie było awantury:)