Ciasto jaglano-serowe

IMG_4384Kasza jaglana rewelacyjnie odkwasza nasz organizm, dzięki czemu jesteśmy mniej zmęczeni,  czujemy się lżej i zdrowiej. Jest to królowa wszystkich kasz, także zachęcam do uwzględniania  jej w codziennej diecie, chociażby dlatego, że jest bardzo tania.

Składniki do przygotowania ciasta;

– 250 g kaszy jaglanej ( gotujemy)

– 300 g białego sera-najlepiej chudy, lub półtłusty,

– 3 jajka,

– 2 łyżki jogurtu greckiego,

– 2 miarki odżywki białkowej ( dodałam smak truskawkowo-lodowy)

– 200g truskawek,

– do posłodzenia ; stewia/ ksylitol, lub słodzik

FullSizeRender

Kaszę jaglaną płuczemy i przelewamy wrzątkiem (dzięki temu zniwelujemy jej gorzki smak). Gotujemy w proporcji 1;2.

Po wystudzeniu przekładamy do miski, razem z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę.

IMG_4375

dodajemy stewię w ilości wg uznania.

IMG_4376

Przekładamy na blachę.

Na wierzchu układamy truskawki .

IMG_4378

+Pieczemy w temp 170 st, ok 50 min. Tu proszę zerkać do piekarnika, bo może upiec się troszkę wcześniej.

IMG_4379

Dbamy o odpowiednią ilość truskawek, żeby potem  nie było awantury:)

IMG_4390

Ten wpis został opublikowany w kategorii diet, home, snack&dessert. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *